home | informatie | vacatures
Pagurus bernhardus Linnaeus, 1758
NL Heremietkreeft GB Hermit crab FR Bernard-l'ermite commun DE Gewöhnlicher Einsiedlerkrebs DK Almindelig eremitkrebs NO Bernakeremittkreps
×
gewone_heremietkreeft-lg.png
gewone heremietkreeft
×
gewone_heremietkreeft1-lg.png
gewone heremietkreeft1
×
heremietkreeft-lg.JPG
heremietkreeft
 Overzicht 
 BeschrijvingDe heremietkreeft heeft in tegenstelling tot vele andere kreeftachtigen een zacht achterlijf dat hij beschermt door het in een slakkenhuis te verbergen. Als jong dier zijn dit veelal huisjes van de tepelhoren, op volwassenleeftijd vaak wulken of noordhoren huizen. De heremietkreeft verjaagt de slak niet uit zijn huisje, het huisje moet al leeg zijn. Onderling kunnen de kreeften wel slaags raken over het bezit van een huisje. Zonder het beschermende huisje is de heremietkreeft kwetsbaar voor aanvallen van vissen.
 Determinatieroodbruine scharen, rechter schaar groter dan linker, kale voelsprieten
   
 Crustacea 
 Lengte35 mm
 Rugschild (Carapax)
 Kopstuk (Cephalon)
    Rostrum
 Borststuk (Thorax)
 Achterlijf (Abdomen)
    Uropode 1
    Uropode 2
    Uropode 3
   
 Decapoda 
   
 Het leven 
 SymbioseVeel huisjes van de heremietkreeft zijn voorzien van de Ruwe zeerasp. Deze poliepensoort verjaagd met zijn netels aanvallers en profiteert van de resten van de schranspartijen van de heremietkreeft. Daarnaast zorgt het wandelen van de heremietkreeft voor stroming van vers water langs de poliepen wat voor de aanvoer van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen zorgt. Grotere exemplaren hebben soms een complete anemoon op hun huisje waarbij beide soorten hetzelfde voordeel hebben als bij de Ruwe zeerasp. Een andere bekende symbiose is die met de een soort zager namelijk de Nereis fucata. Deze zager leeft van de voedselresten van de heremietkreeft en houdt hem mogelijk ook vrij van parasieten.
   
 Bronnen 
 
2006 - 2020 strandvondsten.nl / Commentaar, aanvullingen en suggesties: info@strandvondsten.nl