Het Skagerak is een stuk Noordzee tussen Noorwegen, Denemarken en Zweden. De officiĆ«le grens ligt op zee tussen Denemarken en Noorwegen vanaf Hanstholm (57°07'N 8°36'E) naar Lindesnes (58°N 7°E), maar als je het op de kaart wil opzoeken dan is de Lindesnes Fyr makkelijker te vinden. De grens tussen Denemarken en Zweden wordt bepaald door de lijn van Grenen naar Paternoster Skær. Met deze begrenzingen is het Skagerak ongeveer 240 km lang en tot 140 km breed. In het Skagerak ligt het diepste punt van de Noordzee: rond de 700 meter. Het is onderdeel van de Norskerenna, een geul die langs de gehele noordzeekust van Noorwegen loopt.
De naam voor Skagerak is afkomstig van de plaatsnaam Skagen en rak wat een rechtstuk waterweg is. Vergelijk voor rak met "een rakkie zeilen" of het Damrak in Amsterdam.
Aan de Deense kant van het Skagerak zitten er twee kromingen in de kust die van een naam voorzien zijn. De noordelijkse heet de Tannis bugt en loopt langs plaatsjes als Nordstrand, Butterbakke, Pælebakke Klit, Kandestederne en Skiveren. De tweede bocht is de Jammerbugt en die loopt van Lønstrup via Løkken, Svinklov en Torup naar Bulbjerg.
Het brake water van de Oostzee en het zoute water van de Atlantische oceaan komen hier samen (zie Norskerenna). Het Skagerak is dan ook bijna brak te noemen met een gemiddeld zoutgehalte (saliniteit) van 30‰. Het oppervlakte water is ruim voorzien van plankton waardoor er een rijk marien leven is in het Skagerak. Het Skagerak heeft zijn eigen variëteit van de Atlantische kabeljauw namelijke de Skagerak kabeljauw. Deze kabeljauwen blijven hun hele leven in de buurt van de fjorden van Noorwegen.